ROMPIN, 21 Julai 2008 - Bekalan daging lembu dalam negara dijangka meningkat daripada 23% kepada 28% pada tahun 2010 apabila bangunan penyelidikan baru Stesen Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi) di Muadzam Shah di sini siap dibina.
Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Dr Zulkifli Idris berkata negara ketika ini mengimport kira-kira 250,000 tan metrik daging lembu bagi menampung keperluan permintaan yang mencecah 300,000 tan metrik setahun. Dengan adanya lebih banyak kajian dan penyelidikan, stesen terbabit dijangka akan menghasilkan baka jantan sebanyak 100 ekor pada 2010 berbanding 30 ekor sekarang dengan nisbah untuk tujuan pembiakan ialah seekor lembu jantan bagi 25 lembu betina.
"Pusat penyelidikan baru itu mampu menghasilkan lebih 100 ekor lembu penjantan baka kacukan untuk dibekalkan kepada penternak tempatan" - Datuk Dr Zulkifli
Stesen Mardi Muadzam Shah yang dibina pada 1972 merupakan sebuah stesen yang menjalankan penyelidikan berkaitan haiwan ternakan seperti lembu dan kambing. Penyelidikan dalam pembiak bakaan lembu pedaging telah berjaya menghasilkan baka baru kacukan lembu pedaging yang dinamakan Brakmas pada tahun 1999.
[ Baca Lagi... ]
Komen
Walaupun pihak kerajaan telah berusaha untuk meningkatkan pengeluaran daging negara dari masa ke semasa, namun ianya belum lagi dapat memenuhi permintaan di dalam negara. Jumlah sasaran 28% itu sebenarnya adalah terlalu kecil berbanding dengan pengeluaran daging ayam yang telah menjangkau hampir 125% daripada permintaan di dalam negara dan terpaksa dieksport ke luar negara. Apakah punca yang telah menyebabkan keadaan ini berlaku?
Saya percaya, kebanyakan usahawan kita menyedari faktor yang menyumbang kepada kegagalan ini. Mungkin kita berkata bahawa ternakan ayam ini memerlukan masa untuk mendapatkan hasil kurang daripada 45 hari sahaja, berbanding dengan ternakan lembu dan kambing, maka masyarakat cina lebih menggemari ternakan ayam.
Sebenarnya menternak ayam (daging) lebih rumit daripada ternakan kambing dan lembu disebabkan oleh masalah kesihatan seperti jangkitan penyakit dan kematian. Malahan makanan ayam juga semakin meningkat dengan kekurangan atau ketiadaan bahan makanan alternatif.
Berbanding dengan kambing dan lembu yang mana selain makanan berbentuk pellet, kita juga boleh memberikan makanan berbentuk dedaun dan rerumput yang lebih menjimatkan dan boleh didapati di mana-mana di negara kita ini.
Semuanya bergantung kita kita sendiri untuk menjadikan industri ternakan kambing dan lembu ini sebagai satu industri yang berdaya saing seperti industri ternakan ayam. Wallahualam.
No comments:
Post a Comment